Lody poprawiające wyniki sportowe? Dlaczego nie?

Opatentowano prozdrowotne lody

W ostatnim czasie stworzono i opatentowano lody wykazujące właściwości prozdrowotne, w tym poprawiające wyniki sportowe. Twórcą lodów jest Valerio Sanguigni-włoski kardiolog.

Przedstawiciel Università degli Studi di Roma Tor Vergata twierdzi, iż w wyniku obróbki pokarmu do celów spożywczych dochodzi do utraty wielu jego właściwości. Lody mają stanowić rozwiązanie tego problemu.

Okazuje się, iż niska temperatura sprzyja przeciwutleniaczom. Wskutek wymieszania typowych składników –orzechów laskowych, niesłodzonego kakao i zielonej herbaty powstał superpokarm.

Sanguigni podjął działania, których celem było uporządkowanie dżungli produktów, które zawierają przeciwutleniacze. Jak się okazuje najlepiej zachowują się one w niskich temperaturach w pokarmach takich jak suszone owoce, kakao czy zielona herbata. Te obserwacje przyczyniły się do stworzenia lodów o nazwie Powellnux.

Lody zostały wyprodukowane wg włoskiej receptury w centrum Rzymu.

W badaniach produktów wzięło udział 14 ochotników z macierzystej uczelni (20-38 lat). Część osób otrzymała próbki badanego produktu ( z ekstraktami z zielonej herbaty oraz orzechów laskowych i z gorzkim kakao), natomiast pozostała część typowe lody z mleczną czekoladą. Dokonano przeprowadzenia badań krwi przed oraz 2 godziny po spożyciu 100g produktu, wyznaczono poziom polifenoli, status oksydacyjny (zdolność osocza do reakcji redukcji jonów elazowych), markery stresu oksydacyjnego, biodostępność tlenku azotu oraz funkcje śródbłonka (FMD, ang. flow-mediated dilation,  – wazodylatacja tętnicy promieniowej indukowana przepływem i RHI, ang. reactive hyperemic index - wskaźnik reaktywnego przekrwienia). Ponadto określono również tolerancję wysiłku, poprzez pedałowanie z najwyższą możliwie prędkością na rowerkach treningowych. Zaobserwowano lepsze wyniki u osób, które spożyły lody z przeciwutleniaczami.

Zauważono również, iż po zjedzeniu badanych lodów doszło do znacznego wzrostu poziomu polifenoli oraz tlenku azotu. Doszło do poprawy funkcji śródbłonka oraz zmniejszenia się stresu oksydacyjnego. Twórca lodów podkreśla też, iż zaobserwowano lepsze mikrokrążenie, świadczące o lepszym natlenowaniu tkanek.

Badania te są dowodem na niezwykłe właściwości prozdrowotne nowo opatentowanych lodów. Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie Nutrition.

 

Źródło: Nutrition/Oddity Central

Cookies

Ta strona korzysta z cookies